Betydelsen av offerter

En offert är en redogörelse över vad en tjänst kommer att kosta, lite som ett kvitto på förhand. Att utfärda en offert som företag är viktigt för att kunna ge sina kunder ett ärligt upplägg och för kunden är det viktigt att veta vad man kan förväntas betala för diverse tjänster. Eftersom just tjänster är så relativa, är betydelsen av en offert desto större. Företag som utövar någon form av tjänst inom sin verksamhet bör alltid utfärda offerter då det i många fall är skillnaden mellan en seriös och oseriös aktör.

Utfärda offert som företag

När ett företag sysslar med att sälja tjänster, kommer förr eller senare behovet av en offert att dyka upp. Det finns inget som säger att en sådan måste utfärdas i något sammanhang, men det finns egentligen inga nackdelar med att inte utfärda en. Offerten fungerar lite som en säkerhet både för dig som företagare, men även för dina kunder. I den framgår det nämligen på förhand vad som ska göras och vad projektet kommer att kosta. Med andra ord slipper man eventuella dispyter och missförstånd mellan kunden och företaget. Många oseriösa aktörer undviker dock offerter av just den anledningen att de då har ett avtal att förhålla sig till. Finns inget sådant avtal, kan de godtyckligt bestämma priset i efterhand, vilket kan bli en mycket osäker och kostsam historia för kunden. Många kunder ryggar därför för företag som inte utfärdar offerter skriftligen och med all rätt.

Få en offert som privatperson

Som privatperson är en offert din enda säkerhet när du ska köpa framför allt en tjänst. I den ska det framgå precis vad som ska utföras samt vad det kommer att kosta. Priset kan komma att justeras en aning om det dyker upp problem eller oförutsägbarheter längs vägen som kommer dra ut på tiden. Men i de allra flesta fall är det priset i offerten som gäller. Det finns även en del regler kring vad den ska innehålla och det är något du som kund bör sätta dig in i så att du vet hur en regelriktig offert ska se ut. Fördelen med en offert för dig som privatperson är även att du kan hämta ut offerter från olika företag för att jämföra priset för samma typ av tjänst. På så vis kan du hitta det företag som ger bäst pris och det kan du spara många tusenlappar på.

Du kan även be om att få rotavdraget inkluderat i offerten så att du kan göra en mer korrekt beräkning av din budget inför projektet. När du väl har bestämt dig för ett företag, är det bara att luta dig tillbaka och känna dig trygg med att veta vad som kommer att utföras samt hur mycket du kommer att få betala för det. När fakturan kommer kan du enkelt jämföra den med det redan avtalade priset och tjänsterna i offertredovisningen. Skulle något inte stämma överens är det bara att påtala det. Företaget har en skyldighet att leverera det som var avtalat och gör det inte det behöver du inte betala något förrän allt stämmer överens.