Hur driver man ett eget företag?

Att starta ett eget företag och sedan driva det kan låta enkelt. Men faktum är att det finns ett antal saker man behöver tänka på.

Lär dig driva ett företag

För att lära sig att driva ett företag finns det många knep och knåp. Ett av de främsta är att bekanta sig med Skatteverket, Verksamt eller något liknande. De här myndigheterna är några av de som du som nyföretagare kommer att komma i kontakt med. Även om det kommer handla om fler aktörer, både offentliga som privata.

Men att gå in på verksamt.se är en bra start. Har man redan en idé om hur företaget ska drivas är det bara att gå in där och registrera sig. Där gäller det att fylla i rätt företagsform. För den som ska driva något eget kan en enskild firma räcka. Även om det handlar inom hantverkaryrket. Åtminstone små jobb, utan några anställda. Då drivs företaget i praktiken via företagarens personliga uppgifter.

Men det finns andra sätt. Ett aktiebolag är det största steget, men då det kostar 25 000 kronor att registrera ett sånt är det inget som rekommenderas för personer som är helt nya när det kommer till att driva företag. Istället kan en ekonomisk förening eller ett handelsbolag vara aktuellt.

Lär dig lagarna

Att lära sig alla lagar till punkt och pricka är såklart inte nödvändigt. Det är ingen i världen, ingen jurist eller advokat, som kan rabbla upp varenda lag i huvudet. Men som företagare är det viktigt att åtminstone ha en övergripande bild av vad som gäller när man ska driva sitt företag.

Vissa lagar och regler kommer vara viktigare. Kommer det handla om ett företag inom byggbranschen är det extra bra att se över Arbetsmiljöverkets riktlinjer. Det här gäller förvisso alla branscher, men inom bygg kan det vara extra känsligt. Att se till att ställningar och annat är uppbyggda på rätt sätt är nämligen väldigt viktigt.

Att även ha en skaplig bild över läget gällande skatteregler kan vara nödvändigt, framför allt för den som är helt ensam. Det är såklart inte ovanligt att ta in externa aktörer, och revisorer kommer de flesta att komma i kontakt med. Men har man lite koll själv kommer det alltid att underlätta.