Svenska entreprenörer

Sverige må vara ett litet land till ytan. Men sett till antalet entreprenörer och företagare är Sverige en riktig stormakt.

Alla branscher täcks

Det finns gott om entreprenörer från Sverige att nämna. En av dessa är Wilhelmina Skogh. Enligt SVDs lista var hon en av de kvinnliga pionjärerna inom entreprenörskapet. Hon föddes och växte upp på Gotland men under hennes livstid hann hon bland annat att bli Vd för Grand Hotel.

Alla vet även vilka IKEA är. Det gör att de flesta också är bekanta med Ingvar Kamprad. Det här får ses som Sveriges mest framgångsrike entreprenör och även en av världens främsta. Och då ska man veta att det finns gott om konkurrens i den kategorin.

En annan svensk entreprenör är Alfred Nobel, även en av de mest kända. Han uppfann dynamiten, som än idag är en av de viktigaste uppfinningarna någonsin. Erling Persson är också det ett namn som många känner igen när de hör det. Troligtvis beror det på att han är skaparen bakom H&M. Klädbutiken är en av de största i branschen i så väl Sverige som i hela världen med tusentals butiker i flera olika länder.