Låt ett lån hjälpa företaget att växa

Förr eller senare når du förhoppningsvis den där nästan magiska punkten när det är dags att ta det stora steget. Ska du låta företaget växa ännu mer? Många får det att låta så lätt, det är klart att företaget ska växa. Vad annars? Men detta är inte alls så självklart som man kan tro. Det kan ju faktiskt vara så att du är nöjd med var verksamheten befinner sig här och nu. Om du vill ha ytterligare tillväxt måste du dock bestämma dig för att satsa.

Företagssatsningar kan göras på olika sätt. De kan innebära att du ger mer av din tid eller att du ansöker om att få ett företagslån aktiebolag att expandera med. Allra vanligast är det senare alternativet, det vill säga att du ansöker om att få låna pengar till företaget så att du kan göra de nödvändigaste investeringarna för bättre tillväxt. Ett företagslån innebär så klart alltid en viss risk, men då dessa lån ges ganska restriktivt försätts du inte i en svår situation.

Beräkna investeringarnas kostnad

I ett aktiebolag eller AB är det extra viktigt att ekonomin är bra och stabil. För att få ett företagslån för aktiebolag kommer du därför sannolikt behöva lämna in både tidigare resultat och en investeringsplan. Ju bättre papperna ser ut, desto bättre låneerbjudande får troligen företaget.

Att ta fram en slags investeringsplan är även bra för din skull. Genom att beräkna investeringarnas förväntade resultat får du nämligen tydliga mål att utgå från. Utan en tydlig riktning kan det lätt bli så att pengarna stoppas i hål de inte ska fylla, och då gör företagslånet inte heller så stor tillväxtnytta som det kan göra.

Ansök om företagslån för aktiebolag

Det finns särskilda banker som är nischade mot företagslån för aktiebolag. Dessa kan du alltid vända dig till, om nu inte din vanliga bank erbjuder lån för aktiebolag. Du kan även välja att sälja fakturor och på så sätt få likvida medel direkt. Så kallat fakturaköp är också en form av lån. Med den här låneformen lämnar du kundens faktura som säkerhet.

Vad ska du göra med företagslånet? Pengarna du lånat tillför likviditet och gör så att du kan investera i den del som behöver en ekonomisk snabbskjuts. Det finns inga allmänna principer för vad du ska göra med pengarna. Snarare bör du investera dem i den del som har tillväxtpotential, må det vara i en ny webbplats och marknadsföring eller i bättre lokaler och inventarier.