Vad krävs för att driva ett företag?

Många drömmer tidigt om att starta ett eget företag. Att bli entreprenör och kunna leva på sin passion, eller till och med bli rik på den. För att nå dit krävs dock en hel del. Både i form av förberedelser, hårt arbete och tur. För att lyckas är det också smart att börja så tidigt som möjligt. Testa gärna dina vingar redan som ung och kom ihåg att en idé som faller inte är ett misslyckande. Utan det är en erfarenhet du kan bära med dig in i nästa företag du startar.

Utbildning

Behöver jag en utbildning för att bli entreprenör? Egentligen inte. Det finns gott om människor som har startat framgångsrika företag utan en Executive MBA i bagaget. Med det sagt är dock just en Executive MBA en väldigt bra grund då du i en sådan får lära dig det mesta du behöver kunna som företagsledare. När du tar en Executive MBA får du lära dig det mesta du behöver kunna om sådana saker som ledarskap, finans och strategiarbete. Det är en stor fördel för den som också har stora ambitioner.

Lär dig hantverket

Man föds inte med förmågan att vara företagare. Det är något man lär sig. Det är därför klokt att så snart som möjligt starta upp en egen verksamhet för att lära dig hur det administrativa fungerar. Hur har man kontakt med Skatteverket, hur fakturerar man och vad är värdet av att ha kontakt med en bra redovisningsbyrå? Om det går bra har du sedan en grund från vilken du kan skala upp. Samt en hel del erfarenheter dragna både från det som gått bra och från det som varit besvärligt. Det här kan också vara ett bra sätt att bygga upp ett kapital som du kan använda sen när det är dags att expandera. Både för att göra investeringar men också för att ha något att leva på under uppstartsfasen.

Utveckla din idé

Centralt för allt företagande är givetvis att ha en bra idé: vad är det du kan göra som ingen annan gör bättre? Det är sällsynt att den idén är färdigutvecklad redan från start. Upprätta en affärsplan och låt den vara ett levande dokument. Bolla gärna med andra personer, antingen i din bekantskapskrets eller i någon form av affärsnätverk. Du kommer snabbt märka att det finns många som är intresserade av att stötta nya företagare och hjälpa dem vidare. Utnyttja också de kontakter du har, till exempel från din Executive MBA utbildning.

Jobba med mål och visioner

De flesta framgångsrika entreprenörer har haft en tydlig vision. Vad den är kan variera på många sätt. Du kanske vill bli branschledande inom din nisch, ha hundra anställda inom tio år eller utveckla en helt ny produkt som kommer göra livet lättare för väldigt många människor. Oavsett vad din vision är kommer den bli mer möjlig att uppnå om du upprättar en tydlig tidplan med tidssatta delmål. Vill du omsätta en miljard före 2030? Sätt då upp årliga försäljningsmål fram till dess som du lätt kan följa upp. Om målen inte nås kan det vara en indikation på att du jobbar på fel sätt, eller att din vision var orealistisk och mår bra av att skruvas ner.